כל מה שצריך לדעת על אמנות מס
אמנות מס משקפות את הסמכתן של מדינות לחלק את זכויות המיסוי והן קובעות גם את הקדימות בזכויות אלו. האמנות תקפות לגבי סוגים שונים של הכנסה. הן מהוות חלק בלתי נפרד מעסקאות בינלאומיות ועולות בקנה אחד עם הצרכים של העידן הגלובאלי. מעבר לכך, עסקים הפועלים במדינות שונות נדרשים להשתמש באמנות כדי להימנע מתשלום כפל מס על אותה הכנסה. אמנות עומדות לרשות נישומים והן נחשבות אמצעי מובהק לשיתוף פעולה בתחום המס בין מדינות.
אמנות מס מבוססות על מודל בינלאומי. המודל מנוסח על ידי הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי והוא כולל סעיפים למניעת כפל מס בקטגוריות שונות של סוגי הכנסה. בין היתר, אמנות מס קובעות כיצד יש להתייחס להכנסות מדיבידנד, ריבית, תמלוגים, רווחי הון, נכסי קרקעין ועוד. המאפיין המשותף לקטגוריות השונות הוא התייחסות לאופן בו ניתן להניב הכנסה מהשקעה במדינה זרה. בנוסף, במסגרת המודל ישנם דברי הסבר המיועדים לטובת מתן פרשנות.
מדוע יש צורך באמנה למניעת כפל מס?
אמנות מס הן תנאי חיוני ליצירת מערכת עסקית גלובאלית ונטולת הפרעות. האמנות מעודדות מצד אחד את הפעילות הגלובאלית, אך מצד שני הן מגנות על נישומים ועל בעלי ארגונים או חברות. יש צורך באמנות מן הסוג הזה כדי למנוע מיסוי יתר של הכנסות ולשמור על הרווחיות של עסקאות. האמנות פותרות את הדילמה סביב מיסוי על פי דיני מס של יותר ממדינה אחת.
מלבד האמור לעיל, לא ניתן להתעלם מהמקום שתופסות אמנות מס בתקופה של ניידות אנשים, סחורות, הון ושירותים. האמנות מוכיחות את עצמן ותורמות לשגשוג. הצורך באמנות ברור לכל גורם עסקי והוא צריך להיות מקובל גם בקרב הציבור הרחב.