מהן קצבאות ביטוח לאומי?
במוסד לביטוח לאומי הוא האחראי לתשלום קצבאות במידה והאדם זכאי להם על פי החוק. קצבאות ביטוח לאומי מתחלקות לשני סוגים עיקריים:
- קצבה מלאה – זו משולמת לאנשים חולים, נכים, נפגעי עבודה או מובטלים שאינם מסוגלים להבטיח הכנסה מעבודה ושאינם זכאים לתשלומים לפי תוכניות אחרות.
- השלמת הכנסה – זו קצבה חלקית הניתנת לאנשים שהכנסתם נמוכה מההכנסה המינימאלית הנדרשת למחיה והיא בא לידי ביטוי כהשלמת הכנסה לשכר נמוך, כדמי אבטלה, תשלום מזונות וכדומה.
קצבאות ביטוח לאומי אלה מועברות לזכאים ולקבוצות חלשות באוכלוסייה ולאזרחים המבוטחים בה בשעת משבר, נכות, פתיעה מהעבודה וכדומה. על פי החוק להבטחת הכנסה משולמות קצבאות ביטוח לאומי לכל אדם ומשפחה בישראל שאינם יכולים להבטיח לעצמם הכנסה מספקת למחיה. החוק מופעל בשיתוף הלשכה לשירותים חברתיים, שירות התעסוקה, האגף להשתלמויות ולהכשרה מקצועית, שירותי הבריאות והחינוך ומרכזי השיקום השונים.
קצבאות ביטוח לאומי מלאות משולמות רק כאשר מוכיחים לביטוח הלאומי כי עקב פציעה או מחלה או תאונה בעבודה נפגע האדם באופן כזה שהוא אינו יכול להתפרנס כלל כדוגמת:
תאונת עבודה – תאונת עבודה היא תאונה שהתרחשה בזמן העבודה, בדרך אליה או ממנה והיא כוללת גם עצמאיים ולא רק שכירים. גם תאונה המתרחשת בזמן הפסקת אוכל מהעבודה תחשב לתאונת עבודה. הפיצוי שניתן לעובד מהביטוח הלאומי במקרים אלה מכסה את ימי ההיעדרות שלו מן העבודה, ובמקרה שנקבעים לו אחוזי נכות יהיה זכאי לקצבת נכות.
מחלת מקצוע – מחלת מקצוע היא מחלה הנגרמת במקום העבודה או עקב תנאי העבודה במקום. לדוגמה: שחיקת זרוע מעבודה מאומצת מידי, מרצה שמאבד את קולו, עובד ששאף חומרים רעילים וכדומה.
על מנת לקבל קצבאות ביטוח הלאומי יש להגיש בקשה בלוויית כל המסמכים הרלוונטים ולרוב מדובר בזמן ממושך עד לאישור קבלת הפיצוי או הקצבה.