המכון הרפואי לבטיחות בדרכים מהווה יחידה מטעם משרד הבריאות, אשר תפקידה לעסוק בתחום הרפואה התעבורתית ובצמצום תופעת תאונות הדרכים אשר מקורן בבריאות לקויה של הנהגים. רופאי המכון הרפואי מסייעים בקבלת ההחלטה האם לשלול רישיון לנהגים עקב מצבם הבריאותי, ובעצם ממשים את סמכותה של רשות הרישוי לשלול רישיון נהיגה לאלו שלטענתה אינם כשירים לנהוג. הרשות מזמנת נהגים לבדיקות רפואיות ופסיכולוגיות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים על-מנת לבדוק את מסוגלותם לנהוג. הרופאים במכון מבצעים את הבדיקה ומעבירים את חוות דעתם הרפואית לרשות הרישוי, וזו מחליטה, בהתאם לחוות הדעת, האם הנהג כשיר לנהיגה או לא. סמכות נוספת של הרשות הינה להתאים רכבים לטובת בעלי מוגבלויות, ובכך לשפר את איכות הנהיגה שלהם ועצמאותם.
אילו בדיקות מתבצעות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים?
הנבדקים עוברים במכון הרפואי לבטיחות בדרכים בדיקות פיזיולוגיות כגון שליטה פיזית, בדיקת ראייה, אפילפסיה, שיתוק וכדומה. בנוסף, נערכות בדיקות נפשיות, בדיקת עבר תעבורתי ופלילי ומתן הערכה לפיו, וכן בדיקת התאמה בין הנהג לבין סוג הרישיון שברשותו. הנבדקים רשאים להציג ראיות רפואיות חיצוניות וחוות דעת מטעם מומחים רפואיים, אך ההחלטה הסופית בדבר חוות הדעת נמצאת בידי המכון הרפואי לבטיחות בדרכים והוא מבצע את בדיקותיו באופן עצמאי. כמו-כן, המכון רשאי לבקש מהנבדק להציג בפניו מסכמים רפואיים ולבצע בדיקות רפואיות נוספות.
מהו התוקף שניתן לחוות הדעת מטעם המכון הרפואי לבטיחות בדרכים?
לאחר ביצוע הבדיקות, מעביר המכון הרפואי לבטיחות בדרכים את המלצתו לרשות הרישוי. על-אף שמדובר בהמלצה, רשות הרישוי מבססת את החלטה לרוב על-פי המלצה זו, ויש להם משקל גדול. נציין כי רשות הרישוי היא זו שמחליטה באופן סופי ולא המכון, וכן כי ברשות הנהג האפשרות לערער על ההחלטה באמצעות פנייה לגופים הרלוונטיים.